Мінуси контактних лінз. Які вони?

Хоч як би нахвалювали контактні лінзи, їхні достоїнства, але все ж існує і зворотна сторона медалі. Не всі активно обговорюють це питання, але ми вважаємо що така інформація для повної картини у початківця користувача або розглядає питання придбати контактні лінзи все ж повинна бути. Насправді не все так страшно, як може здатися. Давайте розглянемо які можливі варіанти недоліків мають контактні лінзи і наскільки вони істотні.

  1. Догляд. Мабуть, головна незручність контактних лінз полягає в їх вимогливості до особливого догляду. Цей недолік, однак, це не властиво якщо ви використовуєте одноденні контактні лінзи. Щоранку свіжа лінза, істотно заощаджує кошти на покупку розчину для зберігання.
  2. Ціна. Знову ж, ціновий фактор залежить від матеріалу і терміну носіння вироби. Проста математика: дешевше придбати лінзи на півроку, ніж закуповуватися одноденними або на 1 місяць. Але знову ж таки одноденним лінзам не потрібно догляд, як для лінз на 1 місяць або на лінзи на 3 місяці, що істотно знижує вартість і витрати на розчин для зберігання і аксесуари.
  3. Можливий дискомфорт при носінні. Контактні лінзи, не дивлячись на всі обережності, можуть в деяких випадках приносити дискомфорт (при попаданні стороннього тіла в око – наприклад, вії; при тривалому носінні – після закінчення 18 годин очі почнуть висихати і злипатися).
  4. Час на добу. При використанні кольорових лінз також необхідно дотримуватися всіх правил і дозвіл офтальмолога, а через гідрогелеві складу і низькою кислородопроницаемости носити їх можна тільки вдень протягом певного часу
  5. Маніпуляції з лінзами. Як не дивно, але багато хто не люблять одягати і знімати контактні лінзи. Все-таки лізти руками в очі – процедура не завжди з приємних.
  6. Можливість застосування. Один з основних мінусів контактної корекції полягає в тому, що вона підходить далеко не всім. Це може бути пов’язано з певними особливостями організму. Окуляри ж може підібрати собі кожен.
  7. Забруднення. При носінні контактних лінз, одягнути або екстрено зняти їх, просто так не вийде і на це піде не одна секунда, як з окулярами. В око, поривом вітру може принести пил або будь-які частинки, що може привести до дискомфорту.
  8. Термін використання. Кожен тип контактних лінз має певний термін носіння на добу. Класичні гідрогелеві контактні лінзи найчастіше рекомендовано носити від 8 до 12 годин на добу. Більш сучасні силікон-гідрогелеві лінзи можливо використовувати в більш тривалому часовому проміжку аж до 30 днів не знімаючи. Також лінзи діляться по терміну використання або так званої планової заміни. Вони можуть бути: одноденні контактні лінзи, двотижневі контактні лінзи, контактні лінзи на 1 місяць, на 3 місяці і традиційні (6-9 місяців). У самій назві вже закладено на який термін експлуатації вони передбачені.

Складно сказати, чи є дані недоліки істотними для відмови від носіння контактних лінз. Все залежить від того, в якому кліматі ви живете, який спосіб життя ведете, наскільки погано ви бачите і т.д. Звичайно, найкраще мати і контактні лінзи, і сучасні окуляри і користуватися ними в залежності від ситуації. При правильному підборі контактні лінзи є безпечним способом корекції зору і подарують вам тільки яскраві і незабутні враження і відчуття свободи, яке іноді не можуть бачити інші користувачі окулярів