Як запобігти порушенню зору у дітей і підлітків?

У цифровому столітті проблема поганого зору помітно “помолодшала”. Особливо гостро питання постало в режимі самоізоляції і навчання віддалено (онлайн). Дітям доводиться підбирати варіанти для корекції зору все частіше, та й вік покупки перших очок все менше. Повністю відмовлятися від переваг діджіталізаціі не можна, але давайте ж поговоримо про те, як знизити ризики зіпсувати зір дітям і підліткам.

Які порушення зору виникають при постійному використанні техніки:

  • Синдром сухих і червоних очей – наслідок обезводнення слизової оболонки очей. Виникає через те, що дивлячись на екран людина моргає вдвічі рідше – дорослий моргає всього 12-13 разів на хвилину, а діти – 5-6 разів на хвилину. Тому при вимушеної необхідності проводити перед монітором довше години потрібно використовувати краплі для зволоження рогівки.
  • Втома очей викликана відображенням зображень і світла від електронних пристроїв.
  • Відчуття напруги в очах викликано підвищенням внутрішньоочного тиску через тривалої концентрації на об’єктах, розташованих дуже близько і мінливих занадто часто. У самих запущених випадках підвищений тиск всередині ока може призвести до глаукоми, яка є другою причиною сліпоти в світі.
  • Пропадає фокус (зміни рефракції) – за даними ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) це досить поширене порушення зору у молодих людей. Виявляється воно нечітким зором, без корекції стан призводить до міопії (короткозорості), гіперметропія (далекозорості) і астигматизму (спотворення зображення).

Крім порушень зору постійне використання гаджетів призводить до безсоння і дратівливості у дітей. Ми повинні пам’ятати про важливість контролю часу, який дитина проводить за комп’ютером або планшетом, адже від цього залежить його здоров’я.

Що робити, щоб зберегти гостроту зору у дітей і підлітків?

Згідно з даними ВООЗ значну частку порушень зору можна запобігти, слідуючи простим інструкціям:

  • Відстань між екраном і обличчям не менше 30 см.
  • Пристрій повинен знаходитися на рівні очей, щоб не доводилося постійно до нього нахилятися і тим самим погіршувати кровотік до голови в області шийних хребців.
  • Після кожної години перед монітором робити перерву не менше 30 хвилин. Проводити його активно, по можливості на свіжому повітрі.
  • Якщо немає можливості робити перерви вчасно, ми рекомендуємо підібрати спеціальні окуляри для роботи за комп’ютером. Вони знижують згубний вплив синього світла, випромінюваного телефонами, планшетами, комп’ютерами і телевізорами.
  • Також при необхідності працювати з гаджетами довше звичайного підберіть для дитини комфортні зволожуючі краплі для очей. Зараз їх ефект може здатися вам незначним, але в перспективі – це відмінна профілактика проблем із зором.

Відповідно до звітів Національного інституту безпеки та гігієни праці США, 90% населення країни проводять більше 3-х годин на день з використанням електронних пристроїв. З таким показником синдром зорового перенапруги неминучий. А скільки часу на гаджети витрачаєте ви і ваша дитина?